Carnegiea gigantea- Saguaro v prírode

Stretnutie priateľov kaktusárov v zbierke Ladislava Fábiána 2011

30.08.2011 21:31

     Ako každý rok, aj tento sme sa poslednú augustovú sobotu opäť stretli v zbierke Laca Fábiána vo Dvoroch nad Žitavou. Účasť bola celkom slušná, veď sa nás tu stretlo asi do 40 priaznivcov nášho koníčka. Okrem členov nášho klubu sa na našom podujatí zúčastnili kolegovia z Nitrianskeho klubu, ktorých prítomnosť je už každoročnou povinnou jazdou, ale prišli aj kolegovia od Zvolena a iných kútov najmä západného Slovenska. Milo prekvapili kolegovia z bratislavského klubu Nobilis, ktorí sem pricestovali v hojnom počte na čele so svojím predsedom Albertom Škrovanom. K tejto účasti prispelo určite aj to, že náš klub tu oslávil tridsiate výročie založenia, no a náš predseda Laco, zase svoju päťdesiatku venovanú svojmu koníčku.

     Po príchode návštevníkov, Laco každého osobne privítal no a potom už nasledovalo otvorenie programu. Na úvod Laco zhodnotil svoju päťdesiatku medzi rastlinami, zablúdil aj do svojich úplných začiatkov a nechýbala ani jeho prvá rastlinka v zbierke, ktorú nám predstavil. Bola to Opuntia, na ktorej meno si už nespomeniem, bola celkom obyčajná, nevýrazná, ale zato veľmi cenná. Veď taká stará rastlina v zbierke ja naozaj paráda. Potom Laco priblížil zúčastneným históriu nášho klubu Saguaro, ktorý má tridsať rokov pôsobenia za sebou, jeho založenie, ťažšie aj lepšie obdobia, až po súčasnosť. Históriu ukončil súčasnou situáciou nielen nášho klubu, ale aj zhodnotením spolupráce s ostatnými klubmi a plánmi do blízkej budúcnosti. Nasledovala Lacova prednáška o rode Lithops, ktorú sme si tiež vypočuli so záujmom a po nej už voľný program s prehliadkou zbierky a diskusiou zúčastnených nielen nad ňou ale aj za stolmi s občerstvením. Ako každý rok, aj tento, Laco daroval nejaké rastlinky a keďže bola prednáška o Lithopsoch, tak si každý z prítomných mohol vybrať práva z tohto rodu. Prebytkov je tejto zbierke dosť, takže kto nemal záujem o živé kamienky, tak si určite vybral niečo iné.

    Niektorí sme vydržali až do zotmenia a tohtoročné stretnutie sa po odchode posledných návštevníkov skončilo. Tohtoročné stretnutie sa určite vydarilo. Takže dovidenia o rok priatelia.

Vyhľadávanie

 Najbližšia klubová schôdza sa  uskutoční dňa 26.04.2024 o 17.00 h v zasadačke SZZ v Nových Zámkoch. Prednášku si pripraví Laco Fábián o rastlinách zo svojej zbierky. Všetci členovia klubu ako aj ostatní záujemcovia sú vítaní.

 Kontakty:   

Predseda klubu Ladislav Fábián  

e-mail: ladislav.fabian.sk@gmail.com

 

Podpredseda klubu Gabriel Klotton   

e-mail: gklotton@gmail.com

Administrátor Ivan Behul   

e-mail: behul.ivan@gmail.com

 

 

TOPlist