Carnegiea gigantea- Saguaro v prírode

Estetická hodnota rastlín v júni, rod Agave, Autor: Ladislav Fábián

24.05.2010 12:12

 Estetická hodnota sukulentných rastlín – jún

 

      Teplé dni a nocí umožnia rastlinám zdravý vývoj a kvitnutie. Všetky rastliny potrebujú  čerstvý a prúdiaci vzduch, preto podľa možnosti odstránime ochranné pomôcky, ako sklo, fóliu alebo polykarbonátové kryty. V tomto mesiaci okolo Medarda (8. júna) občas klesne teplota a môže dlhodobo pršať, ochranné kryty použijeme len v takomto prípade.                           

     Niektoré rody vystrkávajú zrelé plody z predošlej sezóny. Šťavnaté plody dôkladne vysušíme na teplom mieste, kde je stále prúdenie vzduchu, aby nezačali plesnieť. Suché plody rozdrvíme medzi prstami a semená dôkladne vyčistíme. Vyčistené semená okamžite označíme a buď ich vysejeme, alebo ich uložíme na suché miesto.

Júnové počasie veľmi vyhovuje aj škodcom a burinám. Voči škodcom aplikujeme organofosfátové prípravky. Burinu odstránime fyzicky, vytrháme ju podľa možnosti aj s koreňmi.

Teraz doprajeme naším rastlinám aj dostatok vody. Polievajme len suchú zem! Občas môžeme pridať niektoré organické hnojivo, ale aplikujeme ho len polovičnú dávku, čo doporučuje výrobca prípravkov.

 

Rod  Agave

 

Zástupcovia tohto rodu sú veľmi známi a rozšírení. Môžeme ich vidieť v záhradkách u nesukulentára, alebo ako ozdobné rastliny v parkoch, pred inštitúciami, ba aj v interiéroch.

Je to veľmi početný rod, doteraz bolo popísaných niekoľko stoviek druhov a variet. Krajiny Mexického štátu nás ale prekvapia stále novými nálezmi. Okrem Mexika sa s nimi môžeme stretnúť aj v južnej časti USA, na Karibských ostrovoch a ojedinele aj v Peru. Spomínané kraje sú prirodzeným výskytom botanických druhov.

V minulosti domorodci dokázali využiť agáva dokonale. Odlomené tŕne s dlhým stredovým vláknom používali na šitie. Vysušená pokožka nahradila papier, z množstva listových žíl po spracovaní vyrobili vlákno na tkanie látok, z ktorých si ušili šatstvo a iné materiály. Nesmieme zabudnúť ani na tequilu, táto liehovina sa taktiež vyrába z agáv. Starí Indiáni nepoznali destiláciu, túto technológiu priniesli do Ameriky Európania, domorodci pili len vykvasenú podobu pulque. Táto tekutina obsahuje iba malé percento alkoholu, preto ju mohli piť aj ženy a deti.

Práve vďaka tejto mnohotvárnosti využitia sa po objavení Ameriky rozšírili po celom svete, kde mali dobré podmienky na vývoj. Moderná technika a technológia, žiaľ nahradila výrobky z agáv, ale v oblastiach, kde ich pred tým pestovali, zdivočili a teraz vytvárajú osobitný ráz krajiny.

Väčšina druhov kvitne len raz za jeho života. V prírode je to 10-20 rokov, v kultúrach je táto doba dvojnásobná. Po odkvitnutí tvoria tisíce semien a niekoľko dcérskych odnoží.

V súčasnosti sú veľmi hľadané a často pestované, vďaka semenám dovezeným z lokalít. Stredne veľké rastliny sú veľmi ozdobné, hlavne keď ich pestujeme od apríla do októbra vo voľnej kultúre. Takéto rastliny sú kompaktné a odtlačky starších listov na mladších sú bizarné a zaujímavé. Boli vyšľachtené rôzne panašované formy, ktoré sú ešte ozdobnejšie ako základné druhy.

Najznámejšie druhy: Agave americana a jej farebné mutácie, ferox, sisalana, tequilana, verschafeltii, victoriae-reginae, utahensis atď.

Agave guadalajarana                                        Agave albescens

Agave victoriae-reginae                                    Agave verschafeltii

 

Text a foto: Ladislav Fábián

Vyhľadávanie

 Najbližšia klubová schôdza sa  uskutoční dňa 26.04.2024 o 17.00 h v zasadačke SZZ v Nových Zámkoch. Prednášku si pripraví Laco Fábián o rastlinách zo svojej zbierky. Všetci členovia klubu ako aj ostatní záujemcovia sú vítaní.

 Kontakty:   

Predseda klubu Ladislav Fábián  

e-mail: ladislav.fabian.sk@gmail.com

 

Podpredseda klubu Gabriel Klotton   

e-mail: gklotton@gmail.com

Administrátor Ivan Behul   

e-mail: behul.ivan@gmail.com

 

 

TOPlist