Carnegiea gigantea- Saguaro v prírode

Estetická hodnota sukulentov, rastliny v máji, rod Echinocereus, autor: Ladislav Fábián

28.03.2010 15:35

 Estetická hodnota sukulentných rastlín

 

Máj

 

      Všetko je v plnej vegetácii. Čo má kvitnúť, kvitne, čo má rásť, rastie. Naše rastliny teraz potrebujú čo najviac priameho svetla a čerstvého vzduchu. Keď si porovnáme silu Slnka v lokalitách sukulentných rastlín s hodnotami u nás, zistíme, že takú  intenzitu slnečných lúčov im na ich dokonalý vývoj nedokážeme zabezpečiť. Nemusíme mať obavy, pokiaľ ich pokožka zmení farbu, neraz sa stane, že sa epidermis sfarbí na červenkastý, alebo hnedastý odtieň. Očividne sa zmenia aj morfologické pomery rastlín. Ich telo je kompaktnejšie, v prípade listnatých sukulentov sú listy menšie a sú bližšie k sebe. Sukulenty a kaktusy bez listov majú dlhšie a výraznejšie  ostne a tŕne. Jednoducho, naše rastliny sa začínajú podobať na rastliny z prírody.

        Stred mesiaca je známy tým, že teploty po nociach môžu dosiahnuť aj mínusové hodnoty. Tieto dní sa volajú „doba ľadových mužov“. V tomto termíne vynechávame  polievanie celkom, aby korene rastlín neboli v mokru a zime, to by bol koncom našich miláčikov. Zbierku na noc zakryjeme novinami.

        Pokiaľ sa oteplí, rastliny potrebujú dostatok vody. Zemina musí byť dokonale nasiaknutá vodou, potom ju necháme dokonale preschnúť. Polievajme  len suchú zem!

V máji vysievame teplomilné druhy, je zaujímavé, že semenáče klíčiace v tomto mesiaci dobehnú do jesene skôr vysiate druhy. Koncom mája, keď už sú teploty vyrovnané vrúbľujeme vo veľkom.

 

Rod Echinocereus

 

Je to veľkorod kaktusovitých sukulentov, ktorý obsahuje viac ako sto druhov a rovnaký počet variet a foriem. Rastliny v tomto rode sú rozdelené do troch podrodov podľa  tvaru a veľkosti tela, otŕnenia, kvetov, tvrdosti tela a pokožky atď. Ich telo môže byť guľovité, valcovité, stĺpovité, v mnohých prípadoch tvoria veľké trsovité skupiny, čítajúce niekoľko sto hláv. Čo sa týka kvetov, patria v čeľadi kaktusovitých medzi najväčšie a najfarebnejšie. Majú ďalšiu prednosť, ich kvety vydržia byť otvorené skoro týždeň. Plody sú šťavnaté, veľmi otŕnené a pichľavé, obsahujú množstvo čiernych semien.   

Veľkou ozdobou rastlín sú  tŕne, ich usporiadanie, počet, dĺžka a farebnosť dáva možnosť nekonečným kombináciám, ktoré predčia aj tú najbujnejšiu fantáziu. Variabilita rastlín je taká obrovská, že je niekedy problém rastliny priradiť do správneho taxónu.

Obývajú skoro celé územie Mexika, aj USA dosiahnu hranice Kanady. Toto obrovské územie dáva možnosť vzniknutiu odlišných populácii.

Nemálo druhov je zimuvzdorných aj v našich podmienkach (o nich snáď neskôr?). Mexické druhy potrebujú v zime trochu teplejšie zimovanie, od 5 do 10 stupňov. V lete sa všetkým vedie najlepšie vonku, ale neznášajú trvalé premokrenie.

 

Echinocereus  melanocentrus                         Echinocereus dasyacanthus   

                                             Echinocereus triglochidiatus var. sandersii                    Echinocereus morricalii 

 

Foto a text Ladislav Fábián, vyobrazené zo zbierky autora. 

Vyhľadávanie

 Najbližšia klubová schôdza sa  uskutoční dňa 26.04.2024 o 17.00 h v zasadačke SZZ v Nových Zámkoch. Prednášku si pripraví Laco Fábián o rastlinách zo svojej zbierky. Všetci členovia klubu ako aj ostatní záujemcovia sú vítaní.

 Kontakty:   

Predseda klubu Ladislav Fábián  

e-mail: ladislav.fabian.sk@gmail.com

 

Podpredseda klubu Gabriel Klotton   

e-mail: gklotton@gmail.com

Administrátor Ivan Behul   

e-mail: behul.ivan@gmail.com

 

 

TOPlist