Carnegiea gigantea- Saguaro v prírode

Estetická hodnota sukulentov, rastliny v marci, rod Echeveria, autor: Ladislav Fábián

28.03.2010 15:29

 Estetická hodnota sukulentov – marec

 

        Dejiny vytvorili ľudia a aby dejiny boli rozumiteľné pre každého, museli pomenovať udalosti, miesta činu a osoby. Aj sukulentné rastliny majú svoje dejiny, a aby sa dali presne určiť, bolo potrebné udať ich výskyt a spôsob, ako ich môžu využiť iní ľudia, teda bolo potrebné ich pomenovať.

        V minulosti sa názvy rastlín veľmi často menili, hlavne podľa jazykov ľudí, ktorí využili danú oblasť. V 18. storočí, keď sa už začali formovať prvé botanické záhrady, vedecké a súkromné zbierky, bolo jasné, že treba dať situáciu do poriadku. V roku 1737 švédsky vedec, Carl von Linné, zaviedol binomické označenie, teda každý druh dostal rodové a druhové označenie. Vytvoril klasifikačný systém druhov, základy tohto systému sú používané dodnes.

Súčasná nomeklatúra je veľmi zložitá a pre neodborníka ťažko zrozumiteľná. Každý autor má svoj názor na danú problematiku a nakoľko v prírode nie sú nadradený, alebo podradený jedinci, asi každý má pravdu (nepravdu?). Ktorý systém si zvolíme je na nás, ale všetky naše rastliny by mali byť označené. Totiž druhové názvy by sa nemali meniť podľa nomeklaturistických zákonov. Bez  názvov nemajú zbierkové rastliny botanickú hodnotu.

 

Marec

 

      Je to mesiac znovuzrodenia. Počas zimovania sa utrápené, unavené a zaprášené rastliny pozvoľna zobúdzajú. Takto reagujú na zvýšenú teplotu a intenzitu svetla. V skleníkoch je už  všetko vo vegetácii. Pokiaľ to počasie dovolí a je predpokľad, že teploty neklesnú ani v noci na minimum, pokropíme rastliny teplou vodou. Za niekoľko dní budeme svedkami premien, ktoré zmenia vzhľad zbierky. Rastliny začínajú tvoriť nové tŕniky, vegetačný stred sa otvorí a objavia sa aj prvé púčiky. 

      V byte pestované rastliny sa snažíme umiestniť čím bližšie k oknu, aby mali viac svetla. Keď je slnečné počasie, môžu byť aj na vyššej teplote, ale ešte ich nepolievame. Za pár týždňov sa vytvoria takzvané čakacie korienky, a keď to počasie dovolí, opatrne ich polejeme. Koncom mesiaca postupne vyložíme rastliny, ktoré pestujeme v pareniskách, na vonkajšom parapete okna, alebo na balkóne. Takto pestované rastliny postupne privykáme k svetlu, aby sa nepopálili. Cez deň výdatne vetráme, v noci ich chránime voči nižším teplotám.

 

 

Rod Echeveria

 

      Rod pomenoval De Candolle v roku 1828  na počesť mexického maliara Echeverriu. Tvoria husté ružice šťavnatých listov, podobné rodu Sempervivum (skalná ruža), ale tento rod rastie v Európe a Ázii. Echeverie obývajú vyššie položené náhorné plošiny Mexika a južnej časti USA.

      Priemer jednotlivých ružíc je od  pár centimetrov do niekoľko desiatok centimetrov. Listy sú oválne, lopatkovité, jazykovo predĺžené, ale vždy sú zakončené v špici, ktorá nikdy nie je ostrá. Čo sa týka farieb týchto listov to sa jedným slovom nedá povedať, môžu byť biele, zelené, modré, červené ba aj skoro čierne, a samozrejme všetky možné odtiene spomínaných farieb. Keď majú dostatok svetla, alebo prebytok slnka, tieto farby sú ešte intenzívnejšie, v takomto prípade listy môžu byľ viacfarebné, panašované, alebo mramorované. Nakoľko sa druhy medzi sebou ľahko krížia, vzniknú krížence, ktorých tvar a farebnosť je extrémne exotická, jedným slovom sú prekrásne. Nakoľko sa hybridy nedajú množiť zo semien, množíme ich odrezkami, alebo listami. Opatrne odlomené listy zo spodnej strany rastliny odložíme na teplé suché a tienisté miesto. Odborne odlomené listy si za pár týždňov tvoria vlastný koreňový systém. Takéto listy položíme na povrch zeminy, korene zasypeme zeminou, polejeme a čoskoro sa objavia nové hlavičky ružíc, ktoré ďalej pestujeme ako dospelé rastliny.

      Pestovanie je veľmi jednoduché, potrebujú humóznu, dobre priepustnú zeminu. Počas vegetácie znesú plné slnko a bohatú, pravidelnú zálievku. V tieni pestované rastliny nemajú kompaktnú ružicu a na druh typickú farbu. Sú ideálne na pestovanie vo volnej kultúry. V zime im stačí 10-15  stupňov, kvitnú v zime, preto potrebujú čím viac svetla.

      Z bohatého výberu spomeniem len niekoľko druhov, affinis, agavoides, glauca, minima, elegans, methalica, shaviana, laui, purpusorum. 

Echeveria elegans                                     Echeveria shaviana

Echeveria tolimanensis

Text a foto: Ladislav Fábián

 

 

 

 

 

 

 

 

Vyhľadávanie

 Najbližšia klubová schôdza sa  uskutoční dňa 26.04.2024 o 17.00 h v zasadačke SZZ v Nových Zámkoch. Prednášku si pripraví Laco Fábián o rastlinách zo svojej zbierky. Všetci členovia klubu ako aj ostatní záujemcovia sú vítaní.

 Kontakty:   

Predseda klubu Ladislav Fábián  

e-mail: ladislav.fabian.sk@gmail.com

 

Podpredseda klubu Gabriel Klotton   

e-mail: gklotton@gmail.com

Administrátor Ivan Behul   

e-mail: behul.ivan@gmail.com

 

 

TOPlist