Carnegiea gigantea- Saguaro v prírode

Návšteva v Maďarsku 2011

15.05.2011 19:46

 Už cez zimné klubové schôdze sme sa dohadovali, kde by naša jarná cesta mohla viesť tento krát. Nakoľko má Laco F. dobré vzťahy s maďarskými kaktusármi, tak sme ho prehovorili, aby vybavil nejaké návštevy pre členov nášho klubu.  Výber sme nechali na neho, len padla jedna požiadavka a to, aby sme si pozreli peknú zbierku aj s väčším počtom rastlín rodu  Melocactus. Netrvalo dlho, všetko dohodol a 14. mája nadišiel deň, keď sme putovali naším južným susedom.

Prvá zbierka sa nachádzala neďaleko známeho jazera Balathon, pri meste Veszprém, kde nás už o 08.00 h privítal jej majiteľ Békefi József  aj s naším nasledujúcim hostiteľom Kádár I. Csabom.  József nás následne zaviedol k svojmu skleníku a tu nás čakalo milé prekvapenie. A to práve špecializácia na rod Melocactus, ktorý je tu zastúpený asi na 90 % z celkového počtu rastlín.

Hneď sme sa rozbehli do skleníka a ostatní, čo sa nezmestili, tak k pareniskám. Niektorí sme ani netušili, aký môže byť tento rod rozmanitý a zaujímavý. V zbierke sa nachádzalo niekoľko desiatok už dospelých exemplárov s cefáliom no a mladšie kusy sa dali počítať na stovky.

 

Prvý z ľava: Kádár I. Csaba, štvrtý z ľava: Békefi Jószef

Zaujali najmä kubánske melokaktusy, ale aj kusy z menej známymi menami, či lokalitami. Samozrejme fotoaparáty cvakali naplno a každý sa snažil urobiť čo najlepší záber rastlinky, ktorá ho práve zaujala. Po dôkladnej prehliadke zbierky sme sa vrhli na prebytky, ktorých mal Jószef pre naše potešenie tiež dosť. Výber bol výborný, každý si asi vybral nejaký kus do svojej zbierky. Najväčší záujem bol samozrejme o už spomínané a vzácnejšie druhy z Kuby.  

Po asi dvoch hodinách už netrpezlivo na Jószefovom dvore prešľapoval náš ďalší hostiteľ Csaba, ktorý je dlhoročným priateľom Laca a tak sme sa rozlúčili, naskákali aj s Csabom do áut a presunuli sme sa do malej obce Győrújbarát pri meste Györ.

V tejto malebnej obci sa nachádzalo množstvo krásnych pôvodných sedliackych chalúp s typickou trstenou strechou. No a jedna takáto chalúpka patrila aj Csabovi. Csaba nás previedol cez dvor do svojho skleníka a tu nás čakalo ďalšie prekvapenie a to špecializácia na rod Notocactus. Množstvo krásnych a práve kvitnúcich rastlín nenechalo nikoho z nás chladným. Fotoaparáty fungovali opäť naplno a ani jazyková bariéra niektorých z nás nerobila pri milom a prívetivom hostiteľovi problém.

Samozrejme aj tu sme si vybrali zopár pekných rastliniek na pamiatku a spestrenie našich zbierok. Nasledoval obed a občerstvenie, ktoré nám prichystal sám hostiteľ a družná debata pokračovala v malebnej chalúpke.

Je zaujímavé, že Csaba za získané rastlinky nechcel žiadne peniaze. V skleníku má krabičku, do ktorej mohol každý z nás prispieť ľubovoľnou sumou na jeho ďalšiu cestu do Brazílie. Prispeli sme všetci, tak dúfame, že sa tam dostane čo najskôr.  Čas plynul a prišla chvíľka na rozlúčku a samozrejme pozvanie do našich zbierok na Slovensku.  

Po týchto atraktívnych zbierkach nás čakala ešte jedna a to v meste Tata neďaleko slovenských hraníc. Tu nás privítal Zoltán Varga v služobnom skleníku. Nejednalo sa o jeho zbierku, tá sa nachádzala o niekoľko desiatok kilometrov ďalej, ale len o prebytky kaktusov a iných sukulentov, ktoré ponúka návštevníkom. Výber bol tiež bohatý, ale nakoľko sme už získali dosť materiálu v predchádzajúcich zbierkach, tak tu sme boli trochu poskromnejší. Ale nejaké to euro či forint sme samozrejme nechali aj tu a to najme za zaujímavé sukulenty. Okrem samotných prebytkov tu mal ich majiteľ pod holým nebom umiestnené rastliny rodu Sempervivum. No a ten pohľad na ne bol úžasný. Niekoľko desiatok a možno aj stoviek druhov a foriem tu hýrili rôznymi farbami a tvarmi listov.  

 

Ani sme sa nenazdali a už sa blížil koniec dňa. Zostalo sa len rozlúčiť s naším posledným hostiteľom a nasledovala cesta domov. No a všetci dúfame, že to nebol náš posledný výlet do Maďarska za našimi milovanými rastlinami.    

 

Účastníci zájazdu: Ladislav Fábián, Gabriek Klotton, Jozef Kuzmický, Milan Jágerský, Erika Vicenivá s mnželom, Vincent Balogh, Ivan Behul

 

Text: Ivan Behul

Foto: Ivan Behul, Vincent Balogh

 

 

 

Vyhľadávanie

 Najbližšia klubová schôdza sa  uskutoční dňa 26.04.2024 o 17.00 h v zasadačke SZZ v Nových Zámkoch. Prednášku si pripraví Laco Fábián o rastlinách zo svojej zbierky. Všetci členovia klubu ako aj ostatní záujemcovia sú vítaní.

 Kontakty:   

Predseda klubu Ladislav Fábián  

e-mail: ladislav.fabian.sk@gmail.com

 

Podpredseda klubu Gabriel Klotton   

e-mail: gklotton@gmail.com

Administrátor Ivan Behul   

e-mail: behul.ivan@gmail.com

 

 

TOPlist