Carnegiea gigantea- Saguaro v prírode

Estetická hodnota sukulentných rastlín v auguste, rod Coryphantha, autor: Ladislav Fábián

14.09.2010 21:31

 Estetická hodnota sukulentných rastlín – august

 

       Stále je ešte veľmi teplo, hlavne nočné teploty môžu byť vysoké  a prevyšujú 23 stupňov. Táto teplotná hodnota pre väčšinu rodov znamená, že prestanú rásť, nastane obdobie stagnácie. Stagnujúce druhy v tomto období nesmieme polievať, lebo ich koreňový systém nepracuje a nadbytok vody pôsobí  negatívne, ba môže zahubiť rastliny.

      Prvá polovica mesiaca ešte je vhodná na vrúbľovanie  a začína sa obdobie jesenných výsevov. Síce počet kvitnúcich rastlín je stále pomenej, ale začínajú sa objavovať zrelé plody. Odobraté plody nechajme dôkladne vyschnúť, potom vyčistíme semienka a vždy ich okamžite označíme správnym názvom, aby sme v budúcnosti, keď ich budeme vysievať, vedeli čo máme v zásobách.      

      Väčšina kaktusov reaguje na augustové klimatické podmienky tak, že tvoria dlhšie a silnejšie otrnenie a bohatú areolovú vatu. Ostatné sukulenty reagujú na toto obdobie rôzne, lebo v tomto prípade sa jedná o obrovské množstvo druhov, ktoré patria do niekoľko sto rodov a čeľadí. Proste u nich musíme vedieť špeciálne podmienky a podľa toho ich pestovať. Napríklad čeľaď poludníkovitých (Aizoaceae)  sa zobúdza v tomto mesiaci, lebo druhy tejto čeľade vo svojej domovine teraz majú jar. Rastliny majú tak silne zafiksované reflexy získané v domovine, že ich žiadnym spôsobom nedokážeme prinútiť, aby rástli vtedy, keď je u nás jar a leto. Druhá polovica mesiaca je miernejšia, aj v noci klesne teplota. Teraz ich ešte raz, môžeme dôkladne poliať, aby sa mohli dokonale napiť a pripraviť sa na zimovanie. Pochopiteľne celý mesiac zabezpečujeme čím viac priameho svetla a čerstvého vzduchu.

 

Rod Coryphantha

 

     Boli snahy, aby tento rod zaradili do veľkorodu Mammillaria, ale odlišovacie znaky sú také markantné, že nakoniec rod Coryphantha žije samostatne. Sú to stredne veľké guľovité, krátko stĺpovité, neraz bohato odnožujúce rastliny. Pochádzajú zo suchých oblastí Mexika a južných štátov USA. Bolo popísaných viac ako 50 druhov a niekoľko desiatok variet a foriem. V posledných rokoch boli objavené ďalšie druhy, ktoré ešte nie sú ani pomenované.  

      Telo koryfánt je rozdelené do veľkých hrbolcov (bradaviek), ktoré sú usporiadané špirálovite. V strede hrbolcov sa nachádza veľká areola, ktorá je v novom raste obalená s bohatou vatou, okrajové tŕne sú rovnomerne usporiadané okolo areol. Ich počet sa podľa druhov mení, od 10 kusov do 50, dĺžka a farba týchto tŕňov je rôznorodá a často sa varírujú aj v rámci druhu. Počet stredových tŕňov je 0 až 4, väčšinou sa dajú ľahko odlíšiť od okrajových, lebo sú mohutnejšie, farebnejšie a smerujú od tela rastliny smerom von. Kvitnú z temeňa  (botanický názov Coryphantha  znamená, kvitnúť z temeňa), z útvaru, ktorý sa tiahne od areoli k telu, nazývame ju ryhou. Kvety sú stredne veľké až veľké, môžu byť biele, žlté, oranžové, ružové, alebo červené. Objavujú sa už aj na niekoľko ročných rastlinách, táto dobrá vlastnosť z nich robí populárnu, hľadanú skupinu kaktusov.

      V zimných mesiacoch im stačia teploty okolo 10 stupňov, pochopiteľne v suchom stave, v tomto období nepotrebujú veľa svetla, ale keď im to vieme zabezpečiť, na jar skôr zakvitnú. Na letné stanovisko ich môžeme umiestniť čím skôr, v suchom stave znášajú klesanie teplôt krátkodobo aj pod bodom mrazu. Polievať začneme keď už máme istotu, že rastliny začali rásť. Zobudené rastliny začnú tvoriť novú areolovú vatu, tŕni, kvetuschopné jedince aj puky. V lete ich nárok na množstvo zálievky narastie, ale vždy polievame len dokonale vyschnutú pôdu.

      Sú aj zimuvzdorné druhy, ktoré pochádzajú zo severných oblasti výskytu rodu. O nich napíšem samostatný článok.

      Známe a hľadané druhy sú npr.: Coryphantha andreae, cornifera, pallida, pectinata, werdermannii, vivipara s varietami.

Coryphantha densispina                               Coryphantha connivens 

Coryphantha erecta                                 Coryphantha elephanthidens

 

Text Ladislav Fábián, fotky zo zbierky autora.

 

Vyhľadávanie

 Najbližšia klubová schôdza sa  uskutoční dňa 26.04.2024 o 17.00 h v zasadačke SZZ v Nových Zámkoch. Prednášku si pripraví Laco Fábián o rastlinách zo svojej zbierky. Všetci členovia klubu ako aj ostatní záujemcovia sú vítaní.

 Kontakty:   

Predseda klubu Ladislav Fábián  

e-mail: ladislav.fabian.sk@gmail.com

 

Podpredseda klubu Gabriel Klotton   

e-mail: gklotton@gmail.com

Administrátor Ivan Behul   

e-mail: behul.ivan@gmail.com

 

 

TOPlist