Carnegiea gigantea- Saguaro v prírode

Vysievanie kaktusov a iných sukulentov

14.01.2011 21:24

Vysievanie kaktusov a iných sukulentov.

 

     Sukulentné rastliny v prírode sa rozmnožujú takmer vždy generatívne, zo semien. Generatívne množenie totiž zabezpečuje bohatú rozmanitosť a životaschopnosť semenáčov a tým aj zdravé generácie, ktoré sú z hľadiska existencie druhu nevyhnutne dôležité.

      Rastliny získané z výsevov  predurčujú aj kvalitu zbierok a takto získané exempláre majú aj vyššiu zberateľskú a botanickú hodnotu. Samotný výsev je jednoduchou záležitosťou, i keď je prácou zdĺhavou a potrebuje mnoho trpezlivosti i skúsenosti, ale vypláca sa. Bolo vypracovaných mnoho výsevných metód, každý sukulentár má teda veľa možnosti na postup práce a postupy si môže prispôsobiť k vlastným podmienkam.

      Sukulenty pestujem takmer 50 rokov a za túto dobu som mal možnosť v praxi overiť rôzne výsevné metódy s menším-väčším úspechom, tentokrát by som sa chcel podeliť s čitateľmi  s metódou, ktorá je jednoduchá a ktorá mi dovolila vypestovať tisíce semenáčov rôznych druhov rastlín.

   

  Semená

Semená si treba zadovážiť podľa možnosti na jeseň alebo v zime. Vyberme si takého dodávateľa, ktorý nám zabezpečí zrelé a kvalitné, neskrížené semená so správnym botanickým názvom.

     

Nádoba, výsevné misky

Ako výsevné nádoby sa mi osvedčili malé štvorcové črepináče s rozmermi 4X4, alebo 5X5. Nové črepníky používam hneď, lebo sú čisté a sterilné. Použité pred použitím očistím a umyjem v teplej vode. V prípade, že vysievam viac druhov, črepníky s výsevom umiestnim

do vhodnej misky, ktorú viem zakryť tabuľou skla, alebo ich zoradím do vyradeného akvária s krytom.

     

 Substrát, výživná pôda

Na tento účel sa my veľmi osvedčil lignocel, je to prírodný materiál a má vynikajúce vlastnosti, ktoré sa dajú šikovne využiť pri výsevoch. Nie je potrebné ho upraviť, ani dezinfikovať (pliesne sa mi objavia len výnimočne), je ľahký, porézny, dobre prijíma vodu a výživné látky, je lacný a vždy ho môžeme zabezpečiť v potrebnom množstve. Predáva sa vo forme tehly a pred použitím sa riadime podľa návodu výrobcu. Lignocelom naplním črepníky a prstom mierne zatlačím, zrovnám povrch  a výsevná nádoba je pripravená na výsev. Semienka potom rovnomerne rozsypem na povrch kúskom late, alebo ceruzkou ich mierne zatlačím a okamžite označím so štítkom, kde sú uvedené potrebné údaje, ako názov, pôvod, dátum, evidenčné číslo a iné dôležité údaje.

    

Teplota

Presne určiť, že aké teploty potrebujú jednotlivé druhy na klíčenia a zdravý vývoj sa nedá. Tu  už musíme vedieť podmienky, ktoré majú v prírode. Vysokohorské rastliny majú menši nárok na teploty, im stačí 15-20 stupňov. Ostatné typy majú radi teploty od 20 do 30 stupňov. Keď je to možné, vysievajme spolu druhy s podobnými nárokmi. 

    

 Voda a výživa

Používaná voda musí byť mäkká, čistá a odstáta, najlepšia je dážďová. Vodu nalievame do misky, aby mal substrát možnosť zospodu získať potrebné množstvo vlahy. Semená klíčia len keď majú dostatok vlahy, ale nemajú radi prílišné premokrenie hlavne nekaktusovité sukulenty. Vyklíčené semenáče majú väčší nárok na vodu ako dospelé rastliny, preto ich substrát musí byt dostatočne vlhký. Výsev pravidelne kontrolujeme a zabezpečíme vodu akurát. Umelé hnojivo aplikujeme len keď už semenáče sú vyklíčené a v dobrom  zdravotnom stave, ale dávkujeme len opatrne.

 

Svetlo

V živote sukulentov (aj kaktusy sú sukulenty) svetlo hraje dôležitú rolu. Dospelé rastliny nikdy nemajú dosť a semenáče tiež potrebujú primerané množstvo svetla. Nedostatok svetla spôsobí nenormálne predĺženie tela a riedke pletivo, čo zvýši možnosť infekcie pliesňami. Treba zabezpečiť čím viac svetla ale priame slnečné lúče môžu uvariť alebo vysušiť celý výsev. Tvar a farba semenáčov nás upozornia na nedostatok alebo prebytok svetla.

 

Choroby

Skoro vždy sú to pliesne, i keď poznáme pliesne, ktoré sú potrebné v živote semenáčov. Existujú rôzne proti plesňové prípravky ale ja nepoužívam žiadne. Napadnuté výsevy odstránim a vyradím, aj z tohoto dôvodu vysievam do oddelených črepináčov. V poslednej dobe sa objavili drobní muškovití škodcovia, ktoré si kladú svoje vajíčka do substrátu a ich larvičky požerú mladé semenáče. V tomto prípade nechajme substrát dokonale vyschnúť, larvičky totiž neznášajú sucho.

     

Pikýrovanie

Dostatočne veľké rastlinky môžeme presadiť do plytkej misky, ktorú naplníme substrátom čo používame pre dospelé rastliny, ale zrnitosťou do troch milimetrov. Jednotlivé semenáče sadíme na vzdialenosť aký majú priemer, aj medzi riadkami necháme takú istú vzdialenosť. Keď skončíme druhom, okamžite ho označíme a až potom pokračujeme ďalším druhom, aby sa  nepomiešali. Substrát v obidvoch prípadoch musí byť suchý, prepikýrované semenáče uložíme na svetlé a teplé miesto. Prvú zálievku im doprajeme asi po týždni. Aj k priamemu svetlu ich privykáme postupne a opatrne.

     

Kedy vysievať?

Prakticky vysievať sa dá celý rok, len treba semienkam zabezpečiť vhodné podmienky. V zimných mesiacoch prisvetlujeme neónovými trubicami 10 až 12 hodín. Takto pestované s

semenáče musíme veľmi opatrne pripraviť na jar na normálnu kultúru pestovania.

Dobu výsevu prakticky dokážeme regulovať a semenáčikom vieme umelo zabezpečiť žiadanú mikroklímu a tak si našu prácu môžeme naplánovať podľa okolnosti. V každom prípade vysievanie sukulentov je poučnou a zaujímavou činnosťou.

 jednoduché zariadenie na výsevné misky:

 

výsev 2006 január. pod umelým osvetlením:

prepikýrované semenáče pod umelým svetlom:

semenáče po pikýrovaní v miske:

Astrophytum asterias trojročné semenáče:  

 

Text a foto autor: Ladislav Fábián 

Vyhľadávanie

 Najbližšia klubová schôdza sa  uskutoční dňa 26.04.2024 o 17.00 h v zasadačke SZZ v Nových Zámkoch. Prednášku si pripraví Laco Fábián o rastlinách zo svojej zbierky. Všetci členovia klubu ako aj ostatní záujemcovia sú vítaní.

 Kontakty:   

Predseda klubu Ladislav Fábián  

e-mail: ladislav.fabian.sk@gmail.com

 

Podpredseda klubu Gabriel Klotton   

e-mail: gklotton@gmail.com

Administrátor Ivan Behul   

e-mail: behul.ivan@gmail.com

 

 

TOPlist