Carnegiea gigantea- Saguaro v prírode

Estetická hodnota sukulentných rastlín v sebtembri, rod Lithops, autor Ladislav Fábián

14.09.2010 21:37

 Estetická hodnota sukulentných rastlín - september

       

           Je to veľmi dôležitý mesiac, čo sa týka prípravy rastlín na zimovanie. Prvé týždne sú ešte priaznivé, cez deň je teplo, po nociach teploty ešte neklesnú na kritické hodnoty. Vegetácia sa obnoví a rastliny si tvoria viac vlny a dlhšie tŕne a ich epidermis sa stáva pevnejším a farebnejším. Jednoducho, rastliny uzrievajú a chystajú sa na zimovanie. V tomto procese im pomáhame tak, že stále vetráme a podľa možnosti ich netienime.          

Kvetov je stále menej, ale sú rody, ktoré začnú vytvárať puky práve na jeseň, napr. litopsy a ferokaktusy. Rastliny, ktoré majú nasadené puky potrebujú čo najviac svetla, inak uschnú a nebudú nám kvitnúť. Máme stále viac plodov, pokiaľ ich chceme využiť na výsev semien, postupne ich vyzbierame a označíme presním názvom. Po vysušení ich čistíme a buď ich okamžite vysejeme, alebo uložíme na suché miesto do doby jarných výsevov.

Pokiaľ nám to počasie dovolí polievame pravidelne, a koncom mesiaca zálievky obmedzíme na minimum, aby zemina mala čas na vyschnutie. V septembri do zálievkovej vody už nedávajme žiadne umelé hnojivo a používajme mäkkú, alebo dážďovú vodu. Žiaľ, aj škodcovia majú teraz dobré podmienky na množenie. Keď ich zistíme, okamžite ich musíme likvidovať kontaktnými prípravkami. Doporučuje sa prípravky použiť aj preventívne.

 

Rod Lithops

 

Tento rod  patrí do čeľade poludňovkovitých (Aizoaceae) a ich ľudový názov je živé, alebo kvitnúce kamienky. Málokto videl, okrem špecialistov, litopsy, ale keď o nich počujú, alebo majú možnosť ich vidieť, okamžite vedia o čo sa jedná. Nakoľko sú to veľmi zaujímavé a bizarné rastliny, každý by ich chcel mať doma. Aj ich vzhľad im predurčuje, že tieto kamienky v prírode museli prejsť dlhotrvajúce vývojové procesy. Za milióny rokov získali terajší tvar, veľkosť, farebnosť a schopnosť znášať vysoké teploty v absolútnom suchu. Udržiavať ich pri živote a dobrej kondícii je ťažké, ale je to možné.

Problém je v tom, že sú to veľmi špecializované druhy a tieto podmienky vieme u nás len veľmi ťažko realizovať. Stopercentný návod na pestovanie nie je, ani nemôže byť, lebo každí máme iné podmienky. Ja tu uvádzam svoj postup, ktorý je u mňa úspešný.         

Keď sa pozrieme na živé kamienky, vidíme, že ich telo pozostáva z dvoch listov, ktorých tvar je pologuľovitý a ktoré sú vysoko sukulentné. Veľkosť týchto rastlín je 2-5 cm, a tieto rozmery v kultúre sú o málo väčšie. Keď rastlina je dospelá a začne kvitnúť, už má tieto rozmery. Litopsy sa môžu dožiť viac ako sto rokov, ale ich životné procesy sa nezastavia, to znamená, že kvitnú a tvoria semená. Za určitú dobu každá rastlina vytvára rôzne odpadové látky, ktorých sa musia v každom prípade zbaviť. Živé kamienky to vyriešili tak, že každý rok si obnovujú svoje telo a tieto látky sú vylúčené do starých uschnutých pokožiek.                                                                 

V praxi to znamená, že rastliny nepolievame do tej doby, pokiaľ sa dokonale „neprezliekli“. V Južnej Afrike, kde žijú, sú ročné obdobia opačne ako u nás. Jar je od septembra, kedy u nás je začiatok jesene. Tieto rastliny majú v seba tak silno zakódované  údaje  o svojej domovskej jari, že sa nedokážu prispôsobiť na našu. Teda u nás začnú rásť, kvitnúť a žiť od konca augusta do októbra. V tomto období potrebujú čo najviac slnečného svetla (nárok na svetlo majú celý rok) a primerané množstvo zálievky, ktorá musí byť nárazová a dostačujúca. Od októbra do ďalšieho augusta ich držíme absolútne v suchu, hlavne keď ešte nemajú dokonale vyvinuté nové listy.

Nato aby sme získali semienka potrebujeme dvoch kvitnúcich  jedincov, semená sú veľmi drobné a výsevy potrebujú veľa trpezlivosti.

 

Je známe obrovské množstvo lokálnych foriem, v ktorých sa je  takmer nemožné  orientovať. Svoj vzhľad  si menia každý rok, reagujú takým spôsobom aj na zmeny okolia. Napriek tomu sú to veľmi atraktívne rastliny. Doporučujem, aby sa nepolievali mimo rastového obdobia (august-október)!

Uvádzam niekoľko taxónov: Lithops aucampiae, lesliei, dorothae, venturi, marmorata, otzeniana, optica atď.

 

                                   Lithops hallii                                    Lithops aucampiae f. Curuman 

 

                              Lithops pseudotruncatella                                 Lithops salicola 

Foto a text Ladislav Fábián, rastliny sú zo zbierky autora.

 

Vyhľadávanie

 Najbližšia klubová schôdza sa  uskutoční dňa 26.04.2024 o 17.00 h v zasadačke SZZ v Nových Zámkoch. Prednášku si pripraví Laco Fábián o rastlinách zo svojej zbierky. Všetci členovia klubu ako aj ostatní záujemcovia sú vítaní.

 Kontakty:   

Predseda klubu Ladislav Fábián  

e-mail: ladislav.fabian.sk@gmail.com

 

Podpredseda klubu Gabriel Klotton   

e-mail: gklotton@gmail.com

Administrátor Ivan Behul   

e-mail: behul.ivan@gmail.com

 

 

TOPlist